Wie heeft de mooiste thuispagina? - Uitslag EuroNet Homepage-wedstrijd

Het is zo ver: de uitslag van de finale van de EuroNet Homepage-wedstrijd. Vanaf eind vorig jaar konden EuroNet-abonnees hun persoonlijke homepage aanmelden voor deze wedstrijd, in de categorieën 'inhoud' en 'techniek'. Voor de mooiste, spannendste, of ontroerendste homepage hebben we een prijs. Het bedrijf Tashcom Software stelde namelijk gratis twee HTML-editors (TC-Director) beschikbaar voor twee prijswinnaars. Daarnaast mogen de twee winnaars via EuroNet Internet een jaar gratis surfen.

Via het web kon je stemmen op je favoriete pagina's. Nadat de termijn voor het uitbrengen van stemmen verstreken was, is een deskundige jury aan de slag gegaan om de uiteindelijke winnaars te kiezen. Deze bestond uit:

Liesbet Zikkenheimer - Grafisch vormgever
Arko van Brakel - marketing directeur van EuroNet
Lammert van Raan - manager van het EuroNet Special Projects Team (dat o.a. de Websites bouwt voor klanten)
Peter Mulder - studio manager SPT en ontwerper

Naar aanleiding van de binnengekomen stemmen is in beide categorieën, inhoud en techniek, een voorselectie gemaakt van de beste tien pagina's. De jury heeft deze vervolgens beoordeeld, en de drie beste pagina's in elke categorie 1, 2 of 3 punten gegeven. En dan nu de winnaars...

In de categorie inhoud gaat een gedeelde tweede plaats (met 5 punten) naar: BadBoy, met zijn pagina's over SM, fetisj en kinky op (niet meer bereikbaar via mijn homepage). Oordeel van de jury (zelf overigens geen kenners): Inhoudelijk sterke pagina. Het onderwerp is goed, informatief, breed en toch ook onderhoudend behandeld zonder vulgair of ordinair te worden. 'Achtergrond-verhalen' en opinies over actuele zaken.

Ook 5 punten en dus een gedeelde tweede plaats heeft Kees Neve (niet meer bereikbaar via mijn homepage). Hoe iemands hobby (of werk?) kan leiden tot nuttige en leuke informatie voor een hele regio. Statistieken van het weer in de afgelopen jaren, maanden en dagen, zoals gemeten in een weerstation in Leiden. Uitgebreid, met goed leesbare grafieken en professioneel neergezet.

En de winnaar is... Marcel Kok, met 10 punten en dus met grote voorsprong: (niet meer bereikbaar via mijn homepage). Muzieknet, Nederlands meest complete muziekpagina, volgens Marcel zelf. Of dat waar is weten we niet, maar de jury is het met elkaar eens: dit is een goed bijgehouden muzieksite. Hij ziet er compleet uit, met een mooie verzameling midi-files. Echt een site waar je kunt vinden wat je zoekt. Bovendien smaakvol vormgegeven. Commerciële muzieksites kunnen hier een voorbeeld aan nemen!

Een site (Antoinette's Scrapbooks) haalde weliswaar net de top 3 niet, maar verdient zeker een eervolle vermelding. Het gaat om (niet meer bereikbaar op Euronet). Alle juryleden vinden dit de beste 'traditionele' particuliere homepage. Een heerlijk lieve pagina. Verrassend anders dan alle overige pagina's. Een beetje zoet maar daarom een geurend snoepje tussen het geweld van kleur en geluid. Door de opmaak (heel charmant) en de 'rubrieken' krijg je het gevoel de maakster een beetje te kennen.

Daarnaast was er de categorie 'techniek', voor innovatief gebruik van de mogelijkheden van het World Wide Web. Opvallend was, dat er veel minder aanmeldingen waren in deze categorie dan voor 'inhoud'. En om heel eerlijk te zijn: de gemiddelde kwaliteit van de inzendingen in deze categorie viel ons een klein beetje tegen. Het blijkt in de praktijk lastig om meerwaarde te cre-eren met techniek....

De beste drie pagina's in deze categorie waren:

Op de derde plaats, met vier punten Rene Vinck en zijn pagina op (niet meer bereikbaar via mijn homepage). Deze site is een droom voor iedereen die zijn/haar eigen site even met een leuk sausje wil overgieten: ongeveer alle technieken worden gebruikt en kunnen dus (door naar de source te kijken), makkelijk worden overgenomen. Voor de site zelf is het een beetje overdreven. Teveel frames, teveel beweging, maar de maker heeft bewezen goed te kunnen knippen-en-plakken.

Met 6 punten op de tweede plaats staat Kees Neve met zijn pagina (niet meer bereikbaar via mijn homepage). Kneve blijkt een volleerd homepage-bouwer want ook in de categorie 'inhoud' staat hij op een (gedeelde) tweede plaats. De frames, die op andere sites nog wel eens storend willen zijn, ondersteunen de navigatie goed. Jammer dat de laatste gegevens meer dan een maand oud zijn (tenminste, begin april was dat zo). Het ontwerp van de pagina is niet erg spannend, maar wel zeer functioneel.

Winnaar in de categorie techniek, met 7 punten, is Nico Schluter (niet meer bereikbaar via mijn homepage). Niet alleen was deze meneer zo slim om een script in zijn pagina's te bouwen waarmee men ter plekke een stem kon uitbrengen op zijn pagina, maar daarnaast is het een grafisch sterke pagina, met een fris ontwerp, waarin gebruikt wordt van enkele kleine, maar functionele trucjes. Ofwel: hoe je 'gewoon' HTML op leuke en innovatieve wijze kunt inzetten.

Prijzen

Marcel Kok en Nico Schluter zijn de winnaars van een gratis EuroNet-jaarabonnement en het pakket TC-Director, een HTML editor van het bedrijf Tashcom Software. Van harte gefeliciteerd allebei!


Laatst gewijzigd op 20 October 1997