Duur betaald


Oorspronkelijke titel: Le prix payer
door Joseph Fadelle
vertaling: H. Revis
uitg. Lannoo nv Tielt, 2011
ISBN 978 90 209 9986 0 (223 blz.)
in samenwerking met Kerk in Nood


Een waar gebeurde en aangrijpende bekeringsgeschiedenis, die ik in n adem heb uit gelezen.
In dit boek ben ik weer eens heel concreet tegen gekomen hoe wr het is wat Jezus niet alleen tegen Paulus heeft gezegd: 'Mijn genade is je genoeg', maar wat Hij vandaag ook tegen ieder van ons zegt.
Op het moment dat je het leest of hoort.
Op het moment dat je er aan denkt, of dat het je ineens te binnen schiet.
Zijn woord keert waarlijk 'niet leeg naar Hem terug'. Het werkt uit wat het zegt.
Joseph Fadelle heeft dat letterlijk ondervonden voordat hij het in de Schrift gelezen had, of van de Kerk had gehoord.
Moslimkinderen hebben mij verteld 'dat je van God niks kan weten', dus zo zal ook hij naar alle waarschijnlijkheid zijn opgevoed.

Hier hebben we hem dan, een jonge moslim, Mohammed Moussaoui uit Irak. Hij stamt uit een vooraanstaande sjitische familie. Tijdens zijn militaire dienst deelt hij een kamer met een christen. Zij raken aan de praat over christendom en islam. Naarmate hij de Koran grondiger leest, waar zijn christenvriend hem toe dwingt omdat veel moslims eigenlijk niet goed weten wat ze geloven, gaat hij aan zijn eigen geloof twijfelen. Terug in het burgerleven heeft hij nog maar n wens: zich tot het christendom bekeren. Maar daar moet hij een hoge prijs voor betalen. Hij krijgt te lijden onder intimidaties, geweld, gevangenis, en marteling. Zelfs christenen, priesters zowel als leken, wijzen hem de deur uit angst. Een fatwa wordt tegen hem uitgesproken, d.w.z. dat iedere rechtgeaarde moslim de plicht heeft hem te doden. Hij moet vluchten naar Frankrijk, maar ook dat gaat niet van een leien dakje. Sinds zijn bekering kan hij niet meer herkenbaar op de foto.

In Irak worden er dagelijks christenen ontvoerd en gedood.
Het aantal christenen is de voorbije 10 jaar zeer sterk afgenomen, en 80% van de jonge christenen wil het land eigenlijk verlaten.

'In de islam was ik een levende dode, in het christendom ben ik een levende levende.' (Joseph Fadelle)
'Voor gelovigen is geloofsvrijheid het grootste goed. In Duur Betaald geeft Joseph Fadelle een schrijnend verslag van wat er met hem gebeurt als anderen deze vrijheid niet erkennen.' (Antoine Bodar)

Joseph Fadelle (pseudoniem voor Mohammed Moussaoui) woont sinds 2001 met zijn gezin in Frankrijk. Hij heeft inmiddels de Franse nationaliteit gekregen.
Zijn boek werd in Frankrijk een bestseller.


Radio-interview met Joseph Fadelle

door Richard Groenenboom


Joseph Fadelle in Katholiek Nieuwsblad

Een hoofdstuk uit het boek lezen